Wil jij in jouw huis een eigen gym inrichten? Goed bezig! Thuis en op elk moment dat jij wilt kunnen trainen zijn natuurlijk de voordelen van een thuisgym. Maar met alleen een matje ga je er waarschijnlijk niet komen. Als jij grote resultaten wilt boeken zal je ook moeten gaan voor een grote voorbereiding. In deze blog vertellen we jou daarom alles over het inrichten van jouw thuisgym. Let’s go!
Er zijn natuurlijk genoeg mannen die een eigen thuisgym willen hebben. Als je thuis alles hebt liggen is de drempel op te gaan veel kleiner dan wanneer je afhankelijk bent van een sportschool. Nu kent een sportschool natuurlijk ook wel heel veel voordelen. Maar je bent afhankelijk van openingstijden. En jij wil helemaal niet de rij moeten wachten op jouw halter of gewichten. Als je thuis alles hebt liggen weet je zeker dat je nooit op je beurt hoeft te wachten!
Waarom een thuisgym?
Reken daar nog ons bij op dat je geen abonnementsgeld hoeft te betalen. Je moet enkel en alleen een keer investeren in de aanschaf van de spullen en de apparatuur. Maar daarin kun je het gelukkig zo gek maken als je zelf wilt. Enkel en alleen nog praktische voordelen dus! Wil je het sociale aspect van de sportschool niet missen? Dan kun je er altijd ook nog voor kiezen om beide te doen natuurlijk. Dus ter ondersteuning van het sporten in de sportschool ook thuis nog regelmatig je thuisgym in duiken.
Allereerst heb je natuurlijk wel een ruimte nodig voor een thuisgym. Je wil namelijk wel de ruimte hebben. Denk bijvoorbeeld aan het ombouwen van de kelder, de schuur, de zolder of een extra kamer in huis. Gelukkig heb je niet veel ruimte nodig. Als je 3 bij 3 meter speelruimte hebt dan is het genoeg.
Krachtapparatuur: de basis
Wat je precies nodig hebt is afhankelijk van jouw wensen. Maar deze lijst kun je zien als een uitgangspunt voor jouw thuisgym.
- Halterstang
Een halterstang met een diameter van 50 mm is erg belangrijk. Let er wel op dat je een olympische stang aanschaft. Deze is 220 centimeter lang. Als de ruimte bijvoorbeeld maar 2,50 meter breed is heb je nog maar een heel klein stukje om de schijven erop te schuiven. Je kan ook kiezen voor een kortere stang van bijvoorbeeld 180 centimeter. Maar dan is de greepbreedte ook korter. Je kan er ook minder gewicht op kwijt.
- Dumbbells
Voor het lichtere werk en voor leuke oefeningen kun je dumbbells aanschaffen. Je kan dan het beste kiezen voor een set met meerdere gewichten. Zodat je goed kan combineren. Het is dan ook een alternatief voor de dure powerblocks. Die vaak duurder zijn dan de gewone dumbbells. Je kan dus prima kiezen voor een set dumbbells als aanvulling op jouw thuisgym.
- Halterschijven
Je hebt halterschijven met gietijzer, met een rubber coating maar zelfs massief rubberen halterschuiven en ga zo maar door. En daarbij verschillen de prijzen ook nog echt enorm. Je kan als thuistrainer prima gaan voor de gietijzeren versie. Bescherm wel je vloer tegen slijtage en eventueel geluid door bescherming op de grond neer te leggen.
- Verstelbare trainingsbank
Als je voor sommige oefeningen wilt gaan is het fijn om een verstelbare trainingsbank in huis te hebben staan. Dan kun je vaak de rugleuning in verschillende standen zetten. Vaak op 30 graden, 45 graden en op 90 graden. Je kan de online vaak bestellen. Maar waar je op moet letten is dat de kwaliteit goed is en niet gemakkelijk wegschuift.
- Vloermatten
We hadden het net al eventjes over bescherming op de vloer. Je kan rubberen vloertegels kopen die minimaal 10 millimeter dik zijn. Op deze manier kan je overal deadliften en heeft niemand er last van. Ook de onderburen niet of de vloer.
Basiselementen voor jouw thuisgym
Zoals je ziet heb je niet heel veel nodig om je thuisgym in te richten. Vooral de ruimte leegmaken is belangrijk om er volgens een goede vloerbeschermer in te leggen. Met een aantal basiselementen kan je direct aan de slag. En het kan natuurlijk fijn zijn om nog te kiezen voor een klein koelkastje zodat je altijd koud water bij de hand hebt. En een goede muziekinstallatie om het geheel compleet te maken!