De digitale portemonnee: wat is het, waarom heb je er een nodig en wat zijn de keuzes?

Last Updated on: 8th maart 2024, 10:48 am

Dankzij digitale portemonnees kun je heel gemakkelijk online transacties doen. Verschillende aanbieders van goederen of diensten gebruiken deze betaalmethode en geven de keuze uit verschillende systemen. Het is een uitermate veilige betalingsmethode en daarom ook bijzonder populair. Je ziet steeds dezelfde namen opduiken, dus de vraag is of die zo goed zijn als ze lijken. 

Wat is eigenlijk een e-wallet?

E-wallet is de algemeen aanvaarde afkorting voor de elektronische portemonnee. Het is een virtuele locatie waar je geld kunt opslaan en online transacties mee kunt verrichten. Je kunt ze vaak koppelen aan je normale bankrekening in Nederland en ook je kaarten kun je ermee linken. Wat je ook betaalt of welke betaling je ook ontvangt met die e-wallet, welke persoonlijke informatie bij jou blijft, is jouw keuze. 

Vroeger was er nog een verschil tussen e-wallets op je desktop of laptop tegenover een mobiel toestel, maar de belangrijkste financiële providers hebben nu software die op beide soorten toestellen werken. Je downloadt de app in enkele minuten en kunt vrijwel onmiddellijk een betaling doen of ontvangen. Wellicht heb je nu al dadelijk begrepen dat niet alleen de veiligheid een voordeel is, maar ook de snelheid. Laten we nu enkele bekende aanbieders in detail bekijken. Je zult merken dat hun diensten grotendeels overeenkomen. 

Neteller

Neteller was oorspronkelijk bedoeld voor de iGaming-sector en blijft een favoriet onder spelers in het  Nederlands online casino. Het wordt echter ook steeds populairder voor andere vormen van online uitgaven. De firma bestaat al sinds 1999, en heeft een lange geschiedenis van uitmuntende service. In tegenstelling tot veel andere aanbieders kun je het gebruiken in meer dan 15 talen. De basis informatie die je moet meegeven om Neteller te gebruiken, is e-mailadres, geboortedatum en geslacht. Je kunt valuta kiezen waarmee je wilt betalen. 

Skrill

Skrill is een ander favoriet betaalsysteem en tezamen met Neteller sinds 2015 een deel van de Paysafe Group. Deze e-wallet heeft zijn oorsprong in het Verenigd Koninkrijk waar hij in 2001 werd opgericht. Geld versturen doe je normaal gezien enkel met opgave van je e-mailadres, telefoonnummer of bankrekening nummer. Geen enkele financiële dienst is gratis en bij Skrill betaal je met een vergoedingensysteem dat gebaseerd is op het soort transacties dat je doet. Dat kan je tussen de 1% en 5% kosten van het over te maken bedrag. 

Trustly 

Als je weet dat iets uit Scandinavië komt, dan is het meestal goed van kwaliteit, zelfs als het een beetje kan kosten. Trustly is een Zweeds fintech bedrijf en nog relatief jong, opgerichtin 2008. Je doet je betalingen rechtstreeks vanaf je bankrekening maar Trustly fungeert als een soort tussenpersoon. Deze dienst is ultra veilig; je hoeft niet eens een account te registreren. Bovendien slaat het bedrijf nooit je persoonlijke informatie op. Ook hier wordt per transactie een vergoeding gevraagd, maar vaak merk jij daar als ontvanger van het geld niets van. De handelaar betaalt. 

PayPal

Voor PayPal heb je dan wél weer een account nodig, maar deze is gemakkelijk op te zetten en je laat ook maar een minimum aan persoonlijke en financiële informatie achter. Linken aan je Nederlandse bankrekening en credit card is perfect mogelijk. Betalingen verlopen dan aangenaam makkelijk. Ook hier zijn de kosten per transactie, maar de percentages zijn bijna altijd laag. Het hangt er vanaf wat voor soort transactie het is. Van alle e-wallets heeft PayPal de grootste bekendheid met bijna 200 miljoen actieve gebruikers. De firma heeft in de loop der jaren een een ijzersterke reputatie opgebouwd en zorgt er voor dat deze niet geschaadt wordt.  

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Hardloopschoenen: welke maat heb ik nodig?

Volgende

Zo bepaal je de beste plek voor jouw televisie

Laatste van Blog

withemes on instagram