Hoortesten bij een audicien is niet iets waar je meteen aan denkt als je het over gezondheid hebt. Toch is het belangrijk om je gehoor goed in de gaten te houden als je het vermoeden hebt dat je minder goed hoort. Misschien vinden mensen in je directe omgeving dat ze veel dingen moeten herhalen, of dat ze hard tegen je moeten praten? Als dit bekend in de oren klinkt dan is het de moeite waard om hoortesten bij audiciens in te plannen.
Hoe werken hoortesten bij een audicien?
Als je de keuze hebt gemaakt en een hoortest bij een audicien gaat doen, vraag je je waarschijnlijk af hoe dit in zijn werk gaat. Het is nieuw en misschien onwennig, maar een audicien doet zijn best om jou op je gemak te laten voelen. Je schamen voor het afnemen van een hoortest is nergens voor nodig. Mensen op leeftijd laten hun gehoor testen, maar ook jongeren en zelfs kinderen laten wel eens het gehoor testen.
Een hoortest bestaat uit een gehoorscreening waarbij de kwaliteit van beide oren gemeten wordt. Tijdens deze screening krijg je meerdere tonen te horen die in volume en hoogte verschillen. Hierbij moet je aangeven welke tonen jij wel of niet kunt horen. Vervolgens krijg je te horen hoe het met je gehoor is en of je een hooroplossing nodig hebt. Het is dus allemaal niet zo spannend en je wordt volledig meegenomen in het proces.
Bron: https://www.vanboxtelhoorwinkels.nl/audicien
Het kiezen van een hoortoestellen aanbieder
Er zijn verschillende hoortoestellen aanbieders die je aan een passend hoortoestel kunnen helpen. Er zijn bekende aanbieders die je wellicht van reclames kent, maar er is een grote kans dat er bij jou in de buurt ook een lokale hoortoestellen aanbieder zit. Welke hoortoestellen aanbieder je kiest, is aan jou. Het belangrijkst is dat het goed en betrouwbaar aanvoelt. Misschien kies jij juist voor die bekende aanbieder, of juist voor de hoortoestellen aanbieder bij jou om de hoek. Wat je ook kiest, de werkwijze is van allen nagenoeg hetzelfde.
Verschillende hoortoestellen
Als je een gehoortest hebt gedaan en de keuze hebt gemaakt voor één van de aanbieders, is het tijd om te kijken naar het soort hoortoestel. Er zijn verschillende soorten op de markt en sommige soorten passen beter bij de één dan bij de ander. Dit is volledig afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Gelukkig hoef je niet zelf te beslissen welke het best bij je past, audiciens geven hier advies over. Sommige mensen hebben baat bij een hoortoestel voor in het oor, en anderen bij een hoortoestel voor buiten het oor. Tegenwoordig zijn hoortoestellen zo ontwikkeld dat ze klein van formaat zijn en daardoor minder opvallen.
Wat kost zo’n hoortoestel?
Nu je meer weet over hoe een hoortoestel bijdraagt aan de gezondheid van het gehoor, vraag je je waarschijnlijk af wat zo’n toestel eigenlijk kost. Een basis hoortoestel is er ongeveer vanaf 500 euro, maar vaak liggen de kosten wat hoger dan dat. Een hoortoestel is niet goedkoop, maar het goede nieuws is dat het in de meeste gevallen voor 75% vergoed wordt vanuit je basiszorgverzekering.