Uit deze componenten bestaat de meterkast in huis

Wat weet jij over de samenstelling van de meterkast in huis? De meterkast is een van de belangrijkste componenten van een woning; vanuit de groepenkast wordt de binnenkomende stroom aan elektriciteit verdeeld over de verschillende ruimtes van je woning. Een probleem met de meterkast leidt tot een stroomstoring. Je kunt de meterkast, in het bijzonder de aardlekschakelaar, ook zien als een bewaker. De aardlekschakelaar springt om, op het moment dat de inkomende stroom aan energie groter is dan de uitgaande stroom. Dit zou immers betekenen dat er sprake is van een lek. In het ergste geval komen elektrische apparaten onder stroom te staan als gevolg van zo’n lekkage. Reden genoeg om je eens te verdiepen in de samenstelling hiervan. In dit artikel lees je er meer over. 

Verschillende verplichte onderdelen voor meterkasten

Bij het samenstellen van een meterkast voor een woning moet met verschillende factoren rekening worden gehouden. Zo zijn er meerdere componenten die verplicht aan de meterkast moeten worden toegevoegd. Welke onderdelen dat zijn kan verschillen; je vindt de laatste richtlijnen in het Bouwbesluit 2012. Oudere woningen hebben vaak een meterkast met één aardlekschakelaar. Sinds 2005 is het echter verplicht om meterkasten van twee aardlekschakelaars te voorzien bij de bouw van nieuwe woningen. In datzelfde jaar werd het verplicht om de meterkast van een hoofdschakelaar te voorzien. Kies je voor een aanpassing aan een meterkast van voor 2005? In dat geval moet deze na het doorvoeren van de wijziging voldoen aan de laatste richtlijnen. Een elektricien of installateur helpt je hierbij. 

Groepen voor het verdelen van de binnenkomende stroom

De ruimtes van je woning, soms zelfs losse elektrische apparaten, worden verdeeld over meerdere groepen in de meterkast. Deze groepen kunnen ieder zo’n 3.600 Watt aan vermogen leveren. Het is belangrijk de verdeling van groepen aan te laten sluiten bij de apparaten die in verschillende ruimtes gebruikt worden. Op zolder heb je wellicht een wasmachine en wasdroger staan. Hebben zij gezamenlijk meer dan 3.600 Watt aan vermogen nodig? In dat geval kun je deze niet op hetzelfde moment gebruiken, als je beide apparaten aan zou sluiten op dezelfde groep in de meterkast. Het zou leiden tot een overbelasting van zo’n groep en daarmee tot een stroomstoring. 

Andere componenten van de meterkast zijn de aardlekautomaat, in sommige gevallen een losse fornuisgroep, een beltransformator en vaak een los stopcontact. Ook het toevoegen van een noodlicht aan de meterkast wordt aangeraden.  

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Geld besparen in een wereld van stijgende kosten

Volgende

Zo laat je je huid stralen zonder make-up!

Laatste van Blog

withemes on instagram