blue water wallpaper
Photo by julie aagaard on Pexels.com

Hoe kom je van zwemmerseczeem af?

Last Updated on: 30th maart 2023, 02:08 pm

Wist je dat zwemmerseczeem helemaal geen eczeem is? Zwemmerseczeem is een andere naam voor voetschimmel. Een schimmel dus. Ook loop je zwemmerseczeem niet per definitie tijdens het zwemmen op. Maar hoe zit het dan wel?

Wat is zwemmerseczeem?

Zwemmerseczeem is dus een voetschimmel. Het is te herkennen aan witte schilfers en kloofjes tussen de tenen, de onderkant van de voet en/of de zijkant van de voet. Ook kunnen er blaasjes ontstaan. Soms kan de schimmel ook op de nagel gaan zitten. Dit noemen we dan een kalknagel. 

Voetschimmel is onschuldig maar kan wel flinke jeukklachten geven en branderig aanvoelen. De schimmel kan er ook voor zorgen dat je voeten niet fris meer ruiken. Niet prettig dus. 

Ongeveer een op de vijf Nederlanders heeft wel eens last van voetschimmel. Het komt dus behoorlijk veel voor. Dit komt mede doordat het besmettelijk is. De schilfers die door de voetschimmel worden veroorzaakt laten los. Op deze manier kan de schimmel zich makkelijk verspreiden. Je loopt de grootste kans om besmet te raken wanneer je op blote voeten loopt. Dit is tevens een reden waarom voetschimmel zwemmerseczeem wordt genoemd. Je loopt het namelijk vaak op bij een zwembad, een doucheruimte of in kleedkamers. Schimmels houden namelijk van een warme en vochtige omgeving en mensen lopen in deze ruimtes vaak op blote voeten. 

Mag ik zwemmen met zwemmerseczeem?

Het is niet verboden om te zwemmen wanneer je last hebt van zwemmerseczeem. Wij raden het echter wel af. Aangezien zwemmerseczeem zeer besmettelijk is, is de kans groot dat je op deze manier andere mensen besmet. Het besmetten van andere mensen is niet de enige reden om het niet te doen. Je kunt namelijk ook jezelf opnieuw besmetten. Je besmette huidschilfers vallen namelijk van de huid en krijgen in de warme en vochtige omgeving ruim de kans om zich te vermenigvuldigen. Ze kunnen dan niet alleen je tenen maar ook andere lichaamsdelen besmetten waardoor je bijvoorbeeld een kalknagel of ringworm oploopt. 

Wat is er tegen zwemmerseczeem te doen?

Zwemmerseczeem is niet altijd helemaal te voorkomen. Er zijn wel voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om de kans zo klein mogelijk te houden:

  • Loop niet op blote voeten in openbare ruimtes. Op plekken waar meer mensen komen en er regelmatig op blote voeten wordt gelopen, kun je het beste sokken of slippers dragen.
  • Houd je voeten schoon. Trek iedere dag schone sokken aan was je voeten iedere dag met water.
  • Droog je voeten goed af na het wassen of zwemmen. Het is belangrijk dat alles, vooral tussen de tenen, goed droog is.
  • Draag goed schoeisel en ademende sokken. Zweetvoeten zijn funest voor schimmels. Nu kun je zweetvoeten nooit helemaal voorkomen maar goede sokken en schoenen en regelmatig afwisselen en vernieuwen kunnen dit wel zo veel mogelijk beperken.

Ondanks bovenstaande maatregelen kun je toch zwemmerseczeem oplopen. De schimmel kan behoorlijk hardnekkig zijn. In verband met de besmettelijkheid is het belangrijk om voetschimmel goed te behandelen. Helpen de middelen van de drogist niet binnen enkele dagen? Neem dan contact op met je huisarts. De huisarts kan medicatie voorschrijven.
Wanneer ook dit niet voldoende helpt of de schimmel breidt zich uit dan kan de huisarts je verwijzen naar een dermatoloog zoals Optimum Clinics.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Ga je op jezelf wonen? 3 handige tips om je daarop voor te bereiden!

Volgende

Een klikgebit of toch kronen – de beste optie voor jou

Laatste van Blog

withemes on instagram