person with tiny blood on finger after a blood test
Photo by Artem Podrez on Pexels.com

Alles over diabetes type 2 uitgelegd

Last Updated on: 21st februari 2023, 11:19 am

Diabetes komt voor in twee verschillende vormen. Ten eerste diabetes type 1, waarvan het belangrijkste kenmerk is dat dit een auto-immuunziekte is. Je ervaart hierbij onder meer een gebrek aan energie, terwijl je ook een afname in gewicht kunt waarnemen.

Ten tweede is er diabetes type 2. Dit is een vorm van diabetes waarbij je in mindere mate een gebrek aan energie ervaart. Dit komt onder meer doordat er wel voldoende glucose de lichaamscellen binnendringt. Daar is bij diabetes type 1 echter geen sprake van. Bij diabetes type 2 komen klachten als ernstige vermagering of in coma raken nauwelijks tot niet voor.

Wat zijn de oorzaken van diabetes type 2?

Diabetes type 2 ontstaat door een combinatie van genetische aanleg en een ongezonde levensstijl. Als je bijvoorbeeld last van (extreem) overgewicht hebt, is de kans een stuk groter dat je diabetes type 2 krijgt. Dit komt voornamelijk doordat extra gewicht de cellen in het lichaam volledig resistent kan maken tegen insuline. De insuline wordt hierdoor minder goed opgenomen, waardoor je van meerdere klachten last kunt krijgen.

Overigens spelen meerdere factoren hierbij een belangrijke rol. Het gaat bijvoorbeeld niet alleen om teveel buikvet bij mannen, maar ook om je leeftijd en je leefstijl. Ben je bijvoorbeeld ouder dan 45 jaar? Dan loop je een groter risico op diabetes type 2. Dit is ook het geval als je rookt, een hoge bloeddruk hebt of een hoog cholesterolgehalte hebt. Verder kan een gebrek aan beweging de oorzaak vormen van diabetes type 2.

Wat merk je bij diabetes type?

De klachten bij diabetes type 1 zijn significant anders dan bij diabetes type 2. Bij laatstgenoemde vorm van diabetes heb je regelmatig grote trek en dorst. Een gevolg hiervan is dat je regelmatig naar het toilet toe moet.

Een ander punt van aandacht is vermoeidheid. Het lichaam is continu met een interne strijd bezig, waardoor je je snel uitgeput voelt. Dit is echter niet hetzelfde als bij diabetes type 1. Daarbij kun je een compleet energieloos ervaren. 

Diabetes type 2 kun je ook herkennen aan infecties en wonden. Doordat er sprake van een hoge bloedsuikerspiegel is, is het lastig voor je lichaam om te genezen. Gevolg hiervan is dat bijvoorbeeld wondjes lang open blijven. Bij diabetes type 2 kun je ook last krijgen van slechter zicht en/of gehoor.

Wat te doen bij diabetes type 2?
Zodra de diagnose diabetes type 2 gesteld is, is het zaak om je levensstijl aan te passen. Je moet in beweging komen, gezond eten en ook stoppen met roken. Tevens is het advies om stress zoveel mogelijk te vermijden en voor een goed nachtritme te zorgen. Door een stuk gezonder te leven, kun je in ieder geval goed omgaan met diabetes type 1. Dat ligt bij diabetes type 1 vaak anders.

Ik schrijf over uiteenlopende onderwerpen die te maken hebben met gezondheid, het lichaam, sporten en allerlei zaken die met huis en tuin te maken hebben. Kortom een gezellige blog waar jij je kunt verdiepen in uiteenlopende thema's. Neem eens een kijkje in de categorieën :)

Vorige

Dit is waarom je altijd met knoflook zou moeten koken

Volgende

Grootste gezondheidsvoordelen van shilajit als superfood

Laatste van Blog

withemes on instagram