Last Updated on: 7th juli 2020, 06:48 am
Als je zelf een huis laat bouwen, dan kun je dat helemaal naar jouw wensen laten doen. Jij bepaalt tenslotte wat je belangrijk vindt en waar jouw droomhuis aan moet voldoen. En tegenwoordig is één van die wensen voor veel mensen een ecologisch huis. Wat is het en waar moet je rekening mee houden? Hierbij een checklist.
Wat is een ecologisch huis?
Een ecologisch huis is een huis dat gebouwd is met oog voor de omgeving en het milieu. Tijdens de bouw gebeurt dit, maar eigenlijk draait het vooral om de periode daarna, als je in het huis gaat wonen. Er wordt rekening gehouden met onder andere de uitstoot van schadelijke stoffen, maar wordt er ook gebouwd met zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Een ecologisch huis is dus een duurzaam huis. Maar waar let je op als je dit wil laten bouwen?
1. Plaats
Hier denk je misschien niet direct aan, maar waar de woning staat, is mede bepalend voor hoe duurzaam het is. Wonen in de natuur klinkt misschien duurzaam, maar als je daardoor elke dag tientallen of zelfs honderden kilometers met de auto moet rijden om op je werk te komen, is dat niet bepaald duurzaam. Let bij de plaats van de woning ook op de mogelijkheden van openbaar vervoer in de buurt, maar ook hoe het zit met bijvoorbeeld watervoorziening en dergelijke.
2. Bouwmaterialen
Niet geheel verrassend, maar de materialen waarvan een ecologische woning worden gemaakt, moeten duurzaam zijn. Dat betekent aan de ene kant duurzaam geproduceerd en van onuitputtelijke grondstoffen, die daarnaast een goede isolatie bieden. Maar de materialen moeten uiteindelijk ook biologisch afbreekbaar zijn. En graag zo lokaal mogelijk geproduceerd, een huis bouwen van tropisch hardhout, met keurmerk, lijkt duurzaam maar is het vanwege het transport van het materiaal vaak niet.
3. 0 op de meter
Een ecologisch huis is ook een zogenoemd 0-op-de-meter-huis. Oftewel, het voorziet zelf helemaal in de energievoorziening en gaat hier zo zuinig mogelijk mee om. Gebruik dus hernieuwbare energiebronnen die het milieu niet belasten, zoals warmtepompen, zonnepanelen maar ook een waterterugwinsysteem.
Voor dit soort initiatieven zijn vaak subsidies mogelijk, maar het kan ook invloed hebben op je hypotheekaanvraag. Hoewel kosten voor hypotheekadvies soms hoog lijken, zijn ze dit vaak wel waard als je ziet wat het je kan besparen op de langere termijn.
4. Wie bouwt het?
Iedereen kan wel roepen dat hij ecologisch bouwt, maar wie zegt dat het niet een mooi reclamepraatje is? Nu kun je natuurlijk altijd zelf toezicht gaan houden, maar het is verstandig om iemand te kiezen die je vertrouwt en dit vaker heeft gedaan. Dan weet je ook zeker dat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan tijdens het bouwproces, of erna.
Zo zijn er aannemers die zich gespecialiseerd hebben in een speciaal soort ecologisch huis: Tiny Houses. Naast dat deze duurzaam en zuinig zijn, nemen deze weinig oppervlakte in waardoor de ecologische voetprint zo klein mogelijk gehouden wordt. En zo’n tiny house kan verrassend ruim zijn dankzij innovatieve oplossingen. En je wordt vanzelf creatief met ruimte, bovendien dwingt het je om minimalistisch te leven, wat zeker goed is voor het milieu en je omgeving.