Zelf een website hosten: waar moet je op letten?

Mocht je voor je onderneming een eigen website nodig hebben, moet je deze ontwerpen en ontwikkelen. Wanneer de site af is, is het wel nog een kwestie van de site lopende houden. Hij moet dag en nacht bereikbaar zijn, je emailaccounts moeten goed werken en updates moeten doorgevoerd worden. Je blijft er werk aan hebben dus, en dit heet webhosting. Wat dit precies is en waar je op moet letten, vertellen wij je hier.

Webhosting

Webhosting is het aanbieden van ruimte voor het opslaan van informatie, afbeeldingen en andere inhoud die toegankelijk is via een website. Elke website staat op een server. Deze server host de website en zorgt er dus voor dat deze altijd bereikbaar is. Het is belangrijk dat deze server goed beveiligd is, zodat onbekenden geen toegang krijgen en dat de server betrouwbaar is, zodat je website dag en nacht in de lucht is. Wanneer je dit zelf wil regelen, zijn er enkele dingen waar je op moet letten.

SSL-certificaat

Online veiligheid is natuurlijk het allerbelangrijkste. Er zijn meerdere manieren waarop je deze veiligheid kunt garanderen, zowel voor jezelf als voor de bezoekers van je website. Een SSL-certificaat is hier een belangrijk onderdeel van. Dit certificaat versleutelt de verbinding tussen een website en de server, zodat inlog- en betaalgegevens beschermd worden verzonden. Bezoekers krijgen zo direct vertrouwen in de veiligheid van jouw website of webshop.

Virtual private server

Een virtual private server (VPS) is een fysieke server, die wordt opgedeeld in kleinere virtuele servers. Wanneer je een VPS gebruikt, heb je volledige vrijheid. Dit houdt in dat je zelf je software en het beheer van je server kan kiezen en je de software zelf up-to-date kan houden en te beveiligen tegen misbruik.

VPS is een uitstekend alternatief voor bijvoorbeeld webhosting van meerdere domeinnamen waarbij je jouw VPS kunt inrichten als webhostingserver. Je hoeft zelf geen hardware aan te schaffen maar je huurt/koopt slechts een klein gedeelte van een server. Je bespaart hierbij op uitgaven, maar hebt dezelfde mogelijkheden als wanneer je over een hele server beschikt.

Schijfruimte

Wanneer je een hostingpakket wil kiezen, moet je bepalen hoeveel schijfruimte je beschikbaar hebt. Op je harde schijf  staan niet alleen alle bestanden van je website op, maar ook e-mails die nog niet zijn gedownload en alle gegevens uit je database. Het is belangrijk dat je voldoende schijfruimte hebt Als je namelijk aan je limiet ziet betekent dit dat je geen nieuwe e-mails kunt ontvangen en kunnen er geen bestanden (brochures/downloads) meer toegevoegd worden aan je website.

Dataverkeer

Dataverkeer is de hoeveelheid data (gegevens) die uitgewisseld worden tussen de server waar je website op draait en de computer van een bezoeker. Hoe meer bezoekers je hebt op je website, hoe meer dataverkeer er plaats vindt. Je kunt je dataverkeer vergelijken met belminuten. In een hostingpakket zit een bepaalde hoeveelheid dataverkeer inbegrepen. Ga je hier overheen, dan betaal je extra. Je website gaat dan niet offline.

Advies

Mocht je een eenvoudige, kleine website hosten met een laag aantal bezoekers, dan is een klein hostingpakket voldoende. Je kan dit prima zelf doen. Maar mocht je website gaan groeien waardoor je meer klanten krijgt en je veel grafische bestanden nodig hebt, dan zal je een groot hostingpakket nodig hebben. Vraag in dit geval altijd advies van een websitebouwer, zodat je geen fouten maakt.

 

 

Vorige

Je woning duurzamer maken in 5 stappen

Volgende

De belangrijkste vastgoedbeheer trends van 2021

Laatste van Blog

withemes on instagram