Ondersteun je een dierbare in de laatste fase van het leven? Dit wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen. Hoewel het een zware en verdrietige periode is, kun je het ook zien als iets moois en dierbaars. Geniet nog zoveel mogelijk van deze momenten samen. In dit artikel lees je wat je kunt doen.
Uitvaart bespreken
Je praat er waarschijnlijk niet graag over, maar toch is het een belangrijk onderwerp: de uitvaart. Bespreek het samen. Zo weet je straks zeker dat de uitvaart naar wens is. Bespreek de locatie van de uitvaart, zoals een crematorium Sneek. Wie zijn belangrijke personen om uit te nodigen bij de uitvaart? Ook dit kun je vragen. Vraag tevens naar de muziek die mag worden afgespeeld. Mogelijk zijn er nog meer specifieke wensen. Je kunt dit allemaal opschrijven, of alvast zoveel mogelijk uitwerken en regelen.
Mantelzorg
Mogelijk verzorg je je naaste ook met een stukje mantelzorg. Zo is er bijvoorbeeld minder reguliere zorg nodig. Onthoud dat je het niet allemaal zelf hoeft te doen, als dit zwaar is of niet gaat. Je kunt ook een zorghulpverlener laten komen. Mantelzorg bestaat uit begeleiding, toezicht en gezelschap houden, persoonlijke verzorging en hulp bij dagelijkse activiteiten in het huishouden en de administratie. Kijk waar je hulp kunt bieden of wat je toch liever uit handen geeft. Het betreft dus bijvoorbeeld hulp bij aankleden, maar ook het meekijken naar de financiën. Of help mee bij het schoonmaken van het huis. Je kunt je naaste op die manier zoveel mogelijk ontzorgen, juist met praktische hulp.
Praat over de dood
Praat samen over de naderende dood. Dit komt al naar voren bij het bespreken van de uitvaart. Je kunt hier begeleiding in krijgen, bij een professionele uitvaartbegeleider zoals Deboeruitvaart. Een gesprek over de dood kan ook gaan over gevoelens, angsten en zorgen hierover. Luister goed naar je naaste. Ondersteun hem of haar, juist bij verdrietige of angstige gevoelens. Iedereen gaat anders om met de naderende dood: hier is geen goed of fout in. Wat je wel kunt doen, is veel tijd, liefde en aandacht bieden. Luister zonder oordeel en toon begrip voor wat je naaste doormaakt. Probeer je in te leven in zijn of haar situatie en gevoelens. Zo voelt de ander zich begrepen en gehoord. Wees daar om te praten, een hand vast te houden of gewoon aanwezig te zijn.
Herinneringen ophalen
Haal samen nog zoveel mogelijk herinneringen op. Wat hebben jullie allemaal gedeeld in het leven? Grote kans dat er vanzelf al veel herinneringen naar boven komen. Anders is het een idee om er oude foto’s bij te pakken en deze te bekijken. Dit is ook een mooie manier om je naaste weer wat meer op te vrolijken of gerust te stellen. Bespreek de belangrijkste momenten in het leven uitgebreid. Daar mag best een traan bij worden gelaten. Het delen van emotionele momenten kan waardevol zijn voor een persoon in de laatste levensfase. Betrek verdere familieleden, vrienden en andere dierbaren hier ook zoveel mogelijk bij.
Comfortabele omgeving
Zorg dat je naaste zich in een comfortabele omgeving bevindt. Zit of ligt hij of zij er goed bij? Je kunt dit gewoon vragen. Pas de ruimte aan op basis van zijn of haar behoeften, of het nu gaat om verlichting, geluid of andere persoonlijke voorkeuren. Misschien is een zachter kussen bijvoorbeeld nodig, zeker als iemand bedlegerig is. Het kan ook zo zijn dat er meer medicijnen nodig zijn, met name bij pijn. Houd dit goed in de gaten en bespreek het met verzorgend personeel. Bespreek ook met je naaste de wensen met betrekking tot medische zorg of behandelingskeuzes, als dit nog lukt.
Neem op een waardige manier afscheid van je naaste, door hem of haar zoveel mogelijk bij te staan in deze fase. We wensen jullie veel sterkte toe.